My Blog List

Sunday, December 18, 2011

Aktiviti Selepas SPM.

Assalammualaikum.

Aku baru je abis SPM awal bulan nih. *baru ke* Setakat nih aku tada lahh rasa rinduu ke apa ke kat sekolah tue. Dah macam-macam yang aku buad kat sekolah. Benda baek ke, ponteng ke. Zaman tu aku dah alami dah. Kalau kat kawan0kawan rapat yang duk jauh-jauh tue ada ur rindu sikit-sikit. hihi. Mungkin 10 or 20 tahun lagi aku akan rindu kat meja, surau, bilik guru, dataran ilmu, lab chemist. ececehhh. :P

Lepas je pekse ari Isnin tue, macam-macam lahh yang aku planning. Nak selesaikan shume hutang dengan pihak sekolah *buku teks* (konon2 nk cepat2 kuar dari sekolah). Kawan-kawan dah start keje. wieee. Bolee lahh tapau sape2 nih. :P

Dimana kah saya berada nih ? Sila baca sampai abiss oke ? GOOD.


Lepass abiss je pekse, abah dah warning awal-awal soh kemass kan meja aku tuhh. Gambar tue aku dah susun rapi-rapi dah buku-buku komik aku nih. Kalau dulu nak cari buku success chemist yang sebesar alam tue pon payah. Agak nya sebelum nih dia kecik hati sebab aku banyak study math dari meluangkan masa bersama dengan si kembar alkene & alkane.


FL yang cantikk jelita wajib ada disamping meja aku nih. Aku dah agak FL akan keluar dalam artikel nih sebab sebelum nih Fatin Suhana punya artikel. Hyeee dokterr !


Lepak-lepak dengan Aten & Aina di Stesen Keretapi Gemas. huhu. Sayangg gilerr ngan diorang nih. Aina yang banyak berjasa. Aten yang lebih memahami. Sayangg korangg. Time nih teman Aten beli handset & makan ice-cream sama-sama.

Lepas tuhh kampung aku ada kenduri. Happy lahh dapat jumpe keluarga yang tercinta. Tidur ramai-ramai, borak-borak. Ta da benda yang lebih membahagiakan kat dunia nih selain bersama ngan keluarga.


Then, percutian yang dirancang untuk tahun nih. JOHOR BHARU. Negeri Johor nih begitu asing sekali dengan keluarga aku sebab kitorang shume local Nismilan. hoben jang hoben. eheheh! (tetiba je). Kecuali adik aku yang bongsu tue, dia lahir kat Segamat. Family aku kalo jalan-jalan kat Johor, Segamat je lah. Paling jauh pon kat Muar. Pastu si Aiman (adik bongsu) nih cadangkan bercuti kat JB. Ibu negeri kelahiran dia lah konon. Yelah mana aci Seremban tue dah ta terkira kitorang asyik turun naik turn naik. Bagi lah can kat Negeri dia pulak kan.


Disebabkan abah aku Penyelia Keretapi jadi kitorang pergi naik train jelah. Senang. Cakap je nak pergi mana, train sedia untuk berjalan. Masa nak bertolak dari Gemas, Abah dengan selamba je halau gadis-gadis Cina sebab diorang duduk seat aku. Alaahh abah tahu lahh keja dia. Nasib lah kalo dapat seat sebelah ngan Cina, diorang buat bahasa macam ta perasan penumpang lain. -,-

JB Sentral bestt kowt. Diorang buad closed system. Penumpang yang nak naik & turun train je bole ada kat situ. Stesen Keretapi Gemas yang dalam proses reka bentuk pon akan buad system macam tue 2012 nnty. So, sape2 yang dh planning nak dating or lepak2, cepat2 lah tuka perancangan ya. Jangan cakap den ta koba plak.
Dalam tengahari macam tue kitorang sampai. Papepon check-in JA Residense Hotel dulu. Then baru makan dengan Restoran Selamat Datang Nasi Padang. Abah aku selalu keja dekat JB nih. That why dia tahu seba sedikit tempat yang best kat JB nih. So, dekat Restoran nih sangat berpatutan. Masa aku pergi tue waktu lunch hour pejabat so memang penuh lahh. Tapi jangan risau layanan tauke tetap baik sebab kenalan abah aku je. Jangan lupa datang ! ececehh :P
Kitorang singgah kat Popular City Square beli buku. Firdaus beli buku Yakjuj & Makjuj. Muka surat dia jangan cakap lah. 400 kowt -,-. Aiman beli peta Malaysia. Minat sangat dengan peta2 nih. umur baru 9 y/o.

Solat Zohor kat Hotel. Bilik kitorang tingkat 13. Aku mabuk kowt naek lif tinggi-tinggi nih. ta suke gilerr -,-. Tapi pemandangan dari tingkat atas memang cantik. Dari gambar diatas korang bole nampak Singapura. :)


Setelah di zoom kan. Ta ingat lah suasana nih waktu bile. Rasa nya pagi yang hening. :D


Dari tingkat bilik kitorang. Kalau korang nak tahu kat depan CIMB Bank ada pasar malam tau sampai pukul 2 pagi tiap2 hari. Barang2 perhiasan pompuan sangat lahh murah.



JA Residense Hotel nie berhadapan dengan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu. Senang je kalau nak cari. Menu breakfast kat Hotel nih bestt. Simple tapi sihat.


Petang sikit tue kawan abah kasi pinjam kete. Thankss to that uncle. Kitorang jalan2 gi Zoo Johor. Masa berkumpulan kenduri ari tue, sepupu aku ada cakap ''...dah lama ta pegi zoo, rindu nak tengok binatang..'' last2 abah bawak kitorang gi Zoo. HAHA. kebetulan ke apa ?


Zoo nih berhadapan dengan sekolah Maahad. Masuk je Zoo nih korang akan dipamerkan dengan warna-warni burung2. Tapi aku ta minat dengan burung2 nih. :D


Maklumat & biodata burung pon menarik. Eh ! aku ta sempat baca lah. Tolong bacakan ?


Pura2 mesra. Incik burung jangan layan si Firdaus.



Ngam gilerr. Haha. Jahat punya akak laa. Apa nama burungn nih eh ?


Heyy ! Pak Belang. Saya disini. Saya ambekk gambar awak yea. Lepas tue letak kat Blog Si Dayah suka berangan tue. :D Say 'Hi kat Harimau Sumatera. Harimau nih sangat manja sampai si makwe ketakutan sambil peluk dipakwe. Padahal dalam Pak Belang punya lahh feel tidur. Adik aku cool je bertegor sapa, kan Belang ? -,-.


Saya bole nampak lahh gigi awak Incik haiwan. Muuccukkk !


Okayy cool lahh. Adik aku memang pencinta binatang. Aku je tak !


Saya tahu ngauumann saya tak sebesa aummann Pak Belang.


Ape nama aktiviti nih eh ? Kalau nak main satu kepala RM10 kalau tak silap lahh. Di beri masa 15 minit sahaja. Haaa, pusing lahh satu kolam tue kat mane2 korang nak pegi. Nak kejar swan pon bole. Macam yang adik aku buat *gambar atas*.



Nak mandi hujan percuma pon bole. Gerenti abah kasi punya. ><



Yaaa hero kita Incik Arthur aka Aiman telah pulang ke bumi Camelot setelah puas menjelajah mencari Lady Morgana. *ce teka cite ape* (:

Dalam pukul 5 petang ada Pertunjukkan Burung. Burung nih dia boleh naik kan bendera Johor tapi tiang tada lah tinggi macam kat perhimpunan sekolah tue. Boleh pura2 mati kene tembak.


Sebelum balek hotel kitorang lepak kat tembok ke tambak Johor nih. Memang sesak lah sebab lepas waktu kerja. Bas2 shume tue nak kearah Singapura. Mengikut kata abah pukul 4 pagi banyak moto pergi keje kat Kota Singa. Time nih pon banyak gilerr moto2 pulang ke JB. Kalau lepak sini memang tenang, sejuk je.

Setenang Abang Pengawas Aiman nih.


Ucapkan selamat tinggal matahari.


Malam pulak kitorang gi Danga Bay. Makan malam di Restoran Bawang Merah. *bawang putih didera kena duduk di rumah*.


Makanan laut sedap tau kat sini. Korang akan rasa berpuas hati seperti incik aiman. *aku kusyuk berita yang anak nyaris maut dilanggar kete di China selepas ditinggal ibu*

Aku dah besar oke tak main lah permainan nih. -,-



Papepon kitorang naek keretapi dulu. Round satu taman tema. Semua pekerja kat sini warga asing. Pandai diorang cari duit tak kisah kerja ape pon. Orang melayu ? kerja kuli sikit dah mencebik. -,-




Haaa. nie baru sesuai dengan umur aku. 3 minit kowt dia berputar. Aku ngan Firdaus je naik. Aiman ? budak lagi. bahaya.


motiff ? sebenarnya tengah bubye kat Aiman. :)



Naek kapal yang terbuai-buai pulak. Nie sumpah jantung macam nak tercabut. Mula2 naik mcm naek buaian je. Lepas tue lame2 dia laju mcm memerlukan penggiraan dalam Fizik. Aku mengaku aku menangis. :'(


I hate you kapal Jack Sparrow. *eh!*


Balloon Ferris Wheel nih tak mencabar langsung. Dah tue slow je. Mak nak sangat naek. Boring.


Permainan tuk Aiman.




Masa balek lunch dengan Aiman dalam keretapi. Lunch dari Nasi Padang lagi yang dibungkus :)


Ada jambatan yg menghubungkan JB Sentral dengan City Square. Besar gilerr uke. Kat CS ada sambutan tok Chrismes. Alaaa sama je sambutan dia dengan TS yg aku pergi tahun lepas.

No comments:

Post a Comment